gesztenyés karamellizált petrezselyemgyökér krémleves
4 főre
40 dkg petrezselyemgyökér
2 tk cukor
20 dkg vörsöhagyma
20 dkg főtt geszetnye
2 ek olívaolaj
2 dkg vaj
2 dl tejszín
8 dl víz
1 kis csokor kakukkfű
1 nagyobb babérlevél
szerecsendió
A hagymát felkockázzuk, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, feldaraboljuk.
Az olívaolajon a hagymát a cukorral együtt megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret és gyakran kavargatva, közepes lángon addig sütjük, amíg aranyszínt kapnak a zöldségek. Hozzáadjuk a babérlevelet, csokorba kötött kakukkfüvet, felöntjük a vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a gesztenyét, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak benne.
Kiszedjük a kakukkfüvet, babérlevelet, hozzáadjuk a vajat, tejszínt, reszelünk hozzá szerecsendiót, majd botmixerrel pürésítjük.
Visszatesszük a tűzre, összeforraljuk
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk.
Tálalásnál a leves tetejére pirított mandulát szórunk, szerecsendiót reszelünk.