olajos ecetes marinált gomba
30 dkg apró fejű csiperkegomba (lehetőleg egészséges, zárt fejek)
2 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbérgyökér
1 tk egész fekete bors
1 tk mustármag
1 nagy babérlevél
4-5 szem szegfűbors
4 ág kakukkfű
1 dl olívaolaj
0,5 dl fehérborecet
1 csapott ek cukor
1 tk só
A gombákat megtisztítjuk, ecsettel vagy kefével, a tönk száraz részét vékonyan levágjuk, ha hibás rész van a kalapon, ott a héját lehúzuk. Az olajat összemelegítjük a fűszerekkel, a megtisztított, vékony szeletekre vágott, fokhagymával és meghámozott, szintén vékony szeletekre vágott gyömbérrel. Ha az olaj enyhén elkezd gyöngyözni, hozzáadjuk a gombát és kis láng felett 10 percig gyöngyöztetve sütjük, időnként óvatosan megkeverjük, ügyelve arra, hogy a gomba ne törjön.
Az ecetben feloldjuk a sót és cukrot, majd 10 perc után ezt is a gombához adjuk. Összeforraljuk, majd kifertőtlenített befőttesüvegbe szedjük.
Lezárjuk, és fogyasztás előtt leglább 24 órán át pihenni hagyjuk hűvös helyen.
Felbontás után hűtőben tároljuk.
Kedves Gabi!
A recept alapján elrakott gomba meddig áll el? Egyszerre fel kell használni, vagy akár mint egy befőtt vagy savanyúság hosszabb ideig is eláll?
Köszönöm!
Móni