marinált gomba

olajos ecetes marinált gomba

 30 dkg apró fejű csiperkegomba (lehetőleg egészséges, zárt fejek)

2 gerezd fokhagyma

3 cm gyömbérgyökér

1 tk egész fekete bors

1 tk mustármag

1 nagy babérlevél

4-5 szem szegfűbors

4 ág kakukkfű

1 dl olívaolaj

0,5 dl fehérborecet

1 csapott ek cukor

1 tk só

A gombákat megtisztítjuk, ecsettel vagy kefével, a tönk száraz részét vékonyan levágjuk, ha hibás rész van a kalapon, ott a héját lehúzuk. Az olajat összemelegítjük a fűszerekkel, a megtisztított, vékony szeletekre vágott, fokhagymával és meghámozott, szintén vékony szeletekre vágott gyömbérrel. Ha az olaj enyhén elkezd gyöngyözni, hozzáadjuk a gombát és kis láng felett 10 percig gyöngyöztetve sütjük, időnként óvatosan megkeverjük, ügyelve arra, hogy a gomba ne törjön.

Az ecetben feloldjuk a sót és cukrot, majd 10 perc után ezt is a gombához adjuk. Összeforraljuk, majd kifertőtlenített befőttesüvegbe szedjük.

Lezárjuk, és fogyasztás előtt leglább 24 órán át pihenni hagyjuk hűvös helyen.

Felbontás után hűtőben tároljuk.

2 thoughts on “marinált gomba

  1. Herczeg Mónika

    Kedves Gabi!

    A recept alapján elrakott gomba meddig áll el? Egyszerre fel kell használni, vagy akár mint egy befőtt vagy savanyúság hosszabb ideig is eláll?
    Köszönöm!
    Móni

    Reply
    1. Herczeg Gabriella Post author

      Szia Móni! Ne haragudj a megkésett válaszért, nem nagyon nézegettem a blogot mostanában.
      Befőttként használható, és pontos számokat nem tuduk, de én 1-2 hetet tippelnék neki hűtőben felbontás után, amíg még fogyasztható.

      Reply

Ide kérjük a választ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *