mákos guba felfújt
4 egyszemélyes vagy egy 20 cm átmérőjű kerek sütőformához
30 dkg vajas kalács
4 dl tej
1 dl tejszín
3 tojás
vaj a formához és a tetejére
7,5 dkg őrölt mák
5 dkg nádcukor
5 dkg méz
1/2 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 narancs finomra reszelt héja
mézes almalekvár (vagy narancslekvár) a tálaláshoz
A kalácsot felkockázzuk, nagyjából 2×2 centis darabokra. A tojásokat elhabarjuk, majd hozzáadjuk a tejet, tejszínt, cukrot, mézet, vaníliát, reszelt narancshéjat, őrölt mákot, alaposan kikeverjük majd a kalácskockákra öntjük, összeforgatjuk.
Ha a kalács beitta az összes tojásos keveréket, kivajazott sütőtálba szedjük, ez 4 egyszemélyes sütőtálba vagy egy, 22-24 cm átmérőjű kerek sütőtálra való adag. Vajat forgácsolunk a tetejére.
180 C fokon 30 percig sütjük, amíg a teteje enyhe aranyszínt kap.
Tálalásnál felforrósított mézes narancsos almalekvárt adunk mellé, vagy vanília sodót, forró narancslekvárt, ízlés szerint.
mézes narancsos almalekvár
2×330 ml
5 nagy alma (1-1,2 kg)
10 dkg méz
1 csillagánizs
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
1 narancs héja
1 citrom leve
1/3 rúd vanília
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, felkockázzuk, egy szélesebb fazékba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, mézet és a fűszereket, a csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget egészben, a narancs héját citrushámozóval vékony csíkokra vágva (ennek hiányában finomra reszelve), a vaníliát félbevágva, magjait kikapargatva. Aláöntünk nagyjából 1 dl vizet, majd nagy láng fölött főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul, kevergetve összetörik és sűrű lekvár állaga lesz. Eleinte nem szükséges gyakran kavargatni, de ahogy sűrűsödik, érdemes mellette állni és gyakran megkavarni.
Kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük, nagyjából 2×330 ml lesz belőle. Lezárjuk az üvegeket és dunsztba tesszük, ha hosszabb távra szeretnénk eltárolni, ha csak a karácsonyi reggelihez, vacsorához készülnek, kihűlés után mehetnek a hűtőbe, így is elállnak legalább 2 hétig.
Tipp: ha ajándékba készülnek, akkor az üvegek tetejét érdemes két réteg celofánnal lezárni, és a két réteg közé egy csipetnyi szalicilsavat tenni, így biztosan nem romlik meg .