alma-mangó leves
4 főre
1 kg alma
7,5 dl víz
1 nagy mangó
1 ek keményítő (10 gr)
2 mandarin finomra reszelt héja és leve
1/3 rúd vanília
2 dl tejszín
3-4 ek nádcukor
2 marék mogyoró megpirítva, durvára vágva
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, felkockázzuk. Feltesszük főni a vízzel, a mandarin finomra reszelt héjával, levével, és a félbevágott vaníliarúddal és annak kikapargatott magjaival együtt. Ha megpuhult az alma, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott mangót is, főzzük még egy-két percig, majd kiszedjük a vaníliarudat és botmixerrel pürésítjük a levest.
A tejszínt habverővel csomómentesre keverjük a keményítővel, majd vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett a levesbe csorgatjuk. Addig főzzük kis láng felett, amíg a leves besűrűsödik.
Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint nádcukorral édesítjük.
Tálalásnál száraz serpenyőben megpirított majd durvára vágot mogyorót szórunk a tetejére.