tejszínes fehérboros halleves pisztráng gombócokkal
4-6 főre
1 nagyobb pisztráng (55 dkg)
2 liter víz
2 fej vöröshagyma (15 dkg)
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
csipet sáfrány
10-15 szem fekete bors
1 citrom héja
1 szál petrezselyemgyökér (15 dkg)
1 szál répa (15 dkg)
3-4 kelkáposzta levél
2 dl tejszín
gombóc:
25 dkg halhúsra
2 tojás
3 ek zsemlemorzsa
só
fekete bors
A pisztrángot átöblítjük, majd fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, az egészben hagyott kelkáposzta leveleket, a megtisztított, kés pengéjével meglapított fokhagymát, a babérlvelelet, a citrom finomra reszelt vagy citrushámozóval csíkokra vágott héját, sáfrányt, egész szemes borsot. Felforraljuk, majd kis lángon gyöngyöztetve főzzük.
Nagyjából fél óra múlva, amikor a hal már puhára főtt, kiemeljük a halat, levágjuk a fejét, farkát, uszonyait, lehúzzuk a bőrét és leszedjük a halhúst a szálkákról. Ez nagyon könnyen megy, a főtt hal puha, omlós húsát sokkal könnyebb leszedegetni a szálkákról, mint a halat kifilézni előtte, ezért az ebben kissé gyakorlatlanabbak is bátran próbálkozhatnak vele.
A visszamaradt haltörmeléket, fejet, farkat, uszonyokat, gerincet, bőrt visszatesszük a levesbe és azt további 1-1,5 órán át gyöngyöztetve főzzük, majd sűrű tüllön átszűrjük.
A halhúst késsel finomra aprítjuk (de át is lehet darálni), majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az elhabart tojást, zsemlemorzsát és összegyúrjuk. Jól formázható massza a végeredmény, melyből diónyi gomócokat gyúrunk.
Az átszűrt levest felforraljuk majd kifőzzük benne a gombócokat. Amint felúsznak a leves tetejére, szűrőlapáttal kiemeljük, félretesszük.
A levest leülepítjük, ismét átszűrjük (itt már elég egy szűrőn is), majd hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk.
Tálalásnál a gombócokat visszatesszük a levesbe.
Tipp: a leves tejszín nélkül és a gombócok előre is elkészíthetőek, karácsony este elég összeforralni a levest a tejszínnel és a gombócokkal.