pulykafasírt gesztenyével, almaszósszal

pulykafasírt gesztenyével

4-6 főre

 75 dkg pulykamell

15 dkg szalonna (mangalica kenyérszalonna, de lehet kolozsvári is)

20 dkg főtt gesztenye

2 tojás

4 ek zsemlemorzs

15 dkg vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1/2 szerecsendió

1/2 narancs finomra reszelt héja

fekete bors

szeletelt blansírozott mandula

A szalonnát felkockázzuk, majd a zsírját kisütjük, a pörcöket szűrőlapáttal kiemeljük.

A zsíron megfonnyasztjuk a nagyon finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, átpirítjuk, lehúzzuk a tűzről.

A szalonnapörcöket a pulykamellel együtt ledaráljuk.

Hozzákeverjük az elhabart tojásokat, a hagymás zsírt, a zsemlemorzsát, a narancs héját, sót, borsot, a durvára vágott gesztenyét, hozzáreszeljük a szerecsendiót, majd alaposan összegyúrjuk.

A masszát kettévesszük, majd a szeletelt mandulával megszórt vágódeszkán nagyjából 5-6 centi vastag hengereket formázunk belőlük. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe emlejük át, majd 180 C fok 45 percig sütjük. Szeletelés előtt legalább 5-10 percig pihentetjük.

Tálalásnál almaszószt és krumplipürét adunk mellé.

almaszósz

 4 nagy alma (80 dkg)

1 kis csokor kakukkfű

1 citrom leve és finomra reszelt héja

2 ek cukor

Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, felkockázzuk, majd a citrom levével, héjával, a csokorba kötött kakukkfűvel, cukorral és két deci vízzel addig főzzük időnként magkavarva, amíg az alma teljesen megpuhul, a leve pedig csaknem teljesen elfő. A kakukkfüvet kidobjuk, az almát villával vagy krumplinyomóval pépesre törjük, a fasírt mellé tálaljuk.

 

Ide kérjük a választ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *