ötfűszeres kacsa sütőtökkel, aszalt szilvával, gesztenyével

ötfűszeres kacsa sütőtökkel, aszalt szilvával, gesztenyével

 4 főre

1 pecsenyekacsa (2 kg, konyhakészen, nyak és belsőségek nélkül)

2 ek kínai ötfűszer keverék

1 narancs

1 vöröshagyma

fél marék szegfűszeg

1 púpos ek só

fekete bors

1 kis sütőtök (1 kg)

20 dkg főtt, hámozott gesztenye

15 dkg aszalt szilva

1 dl tokaji aszú

2 tk kínai ötfűszer keverék

A kacsa bőrét az ujjainkkal alányúlva kissé fellazítjuk a hús felett, óvatosan, hogy a bőrt ne sértsük meg. Az ötfűszer keveréket elkeverjük a sóval és az így nyert tasakokba kenjük a bőr alá. A narancsot és meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel és a kacsa besózott hasüregébe tesszük.

A kacsa lábait összekötjük konyhai zsineggel, a szárnyak töve körül szintén zsineget vezetünk át, összehúzzuk és megkötjük, így megformázva a kacsát.

Tepsibe vagy fedeles sütőtálba fektetjük, szárnyakkal lefelé, tekerünk rá sót, borsot, aláöntünk nagyjából fél deci vizet, majd lefedjük szorosan alufóliával vagy a tál tetejével és 140 C fokos sütőben 2,5 órán át sütjük.

Az aszalt szilvát a megmelegített aszúba áztatjuk, a sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Összeforgatjuk a két teáskanálnyi ötfűszer keverékkel az aszalt szilvát, sütőtököt és főtt gesztenyét.

Két és fél óra elteltével a kacsát kivesszük, a sütőt 170 C fokra melegítjük.

A kacsát kiemeljük a tepsiből, az alatta felgyűlt zsiradékot leöntjük úgy, hogy nagyjából 4-6 evőkanálnyi maradjon vissza, ebbe beleforgatjuk a gesztenyés sütőtökös aszalt szilvás keveréket, majd kis fészket készítünk a köret közepén és ide visszahelyezzük a kacsát, mellével felfelé.

Lekenjük a kacsát zsírral, majd visszatesszük a sütőbe, további egy órára.

Ide kérjük a választ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *