hajdinával, gombával, dióval töltött kelkáposzta

hajdinával, gombával, dióval töltött kelkáposzta

 4-6 főre

1 fej kelkáposzta

50 dkg gomba (csiperke)

20 dkg hajdina

2 fej vöröshagyma (16-18 dkg)

5 gerezd fokhagyma

1 csokor kakukkfű

4 ek olívaolaj

10 dkg dió

1 csokor petrezselyemzöld

zöldség alaplé (6-8 dl)

tejföl a tálaláshoz

A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát finomra aprítjuk.

Az olívaolajon üvegesre sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és lepirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfű lecsipkedett levélkéit is. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az előzőleg száraz serpenyőben megpirított majd durvára vágott diót, az átöblített, lecsepegtetett hajdinát és az apróra vágott petrezselyemzöldet is.

Közben vizet forralunk, a kelkáposzta torzsáját kivágjuk, pecsenyevillára szúrjuk a torzsa helyén, majd a kelkáposztát a villával felfelé beletesszük a lobogó vízbe. Ahogy puhulnak meg a levelek, úgy szedjük ki egyenként és tesszük jeges vízbe azokat.

A leveleket leszárítjuk, a középső vastag eret kivágjuk, majd annak mentén kettévágjuk a leveleket. A félbevágott levelet tenyerünke tesszük, a közepére egy-egy púpos evőkanálnyi tölteléket halmozunk, majd szorosan, kúp alakban feltekerjük. A kúp alapját képező részen szorosan   betűrjük a levél kilógó részeit. Az így elkészült káposztákat egy edény aljába tesszük, egymás mellé körkörösen, a kúpok csúcsával az edény közepe felé, szorosan, hogy ne eshessenek szét főzéskor.

Aki nem ragaszkodik a falatnyi töltikékhez, az hagyja egészben a leveleket (de a vastag középső eret akkor is vágja ki), majd tegyen két evőkanálnyi tölteléket a levél egyik, hosszabb szélére. A töltelékre hajtsa rá a két rövidebb szélt és tekerje fel, szorosan, akár egy tavaszi tekercset. A fazékba itt is szorosan illeszkedve kerüljenek, hogy ne eshessenek szét a főzés során.

Miután az összes káposzta a fazékba került, öntsük fel annyi zöldséglevessel, ami bő két ujjnyival elfedi a káposztákat, majd fedő alatt főzzük, a forrástól számítva 15 percig, ezt követően hagyjuk pihenni még 15 percig legalább tálalás előtt.

Tipp: Nagyon finom, ha tálalásnál tejfölt adunk mellé, de aki szeretné, készíthei tejszínesen is. Ekkor 2 dl tejszínt öntsünk hozzá, mileőtt lehúzzuk a tűzről, forraljuk össze vele, majd ezt a változatot is hagyjuk pihenni fedő alatt 15 percet a tálalás előtt.

Ide kérjük a választ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *