étcsokoládés trüffeltorták aszalt vörösáfonyával, pisztáciával

 étcsokoládés trüffeltorták aszalt vörösáfonyával, pisztáciával

 6 szuflé vagy muffin forma/ 4 mini tortaforma (9 cm átmérő)/ 1×20 cm kerek tortaforma

200 gr étcsokoládé (80%)

125 gr tejszín

3 tojás

80 gr cukor

4 cl Jack Daniel’s (vagy más whiskey, esetleg brandy)

2 mandarin leve (40 gr) és reszelt héja

40 gr aszalt vörösáfonya

40 gr hámozott, sózatlan pisztácia

1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék

kakaópor a díszítéshez

A csokoládét összetördeljük, majd a tejszínnel együtt megolvasztjuk vízgőz felett vagy kis lángon, óvatosan, vastag aljú edényben.

Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mandarin finomra reszelt héját, a levét, a durvára vágott pisztáciát, aszalt vörösáfonyát, a mézeskalács fűszerkeveréket, cukrot és a whiskeyt.

Ha kissé kihűlt, hozzáadjuk az előzőleg elhabart tojásokat is, átkeverjük, majd lehetőleg szilikon formákba öntjük (ezekből lehet szépen kiborítani, de ha ez nincs otthon, használhatunk sima porcelán vagy egyéb sütőformákat is, melyket kivajazunk és kakaóporral kiszórunk, mielőtt szétosztjuk benne a csokis masszát)

Előmelegített sütőben 170 C fok, 35 percig sütjük a négy mini tortát (a nagyobb 20 cm átmérőjű tortához 160 C fokon 1 óra sütés szükséges, a 6 kicsi formához pedig 170 C fokon elegendő a 20 perc)

Miután kihűlt, tálra vagy tányérokra borítjuk és kakaóport szitálunk a tetejükre.